İSTANBUL'UN FETHİ; ELİF HAZAL TALAY

İSTANBUL'UN FETHİ; ELİF HAZAL TALAY

Okulumuz Muhasebe Finansman Alanı 10C sınıfı öğrencisi Elif Hazal TALAY'ın sesinden Fatih Sultan Mehmet, tarih öğretmenimiz AYŞE YİĞİT TERTEMİZ koordinesinde.

30.05.2021 364

 

MEB ÇEVRİMİÇİ BİLGİ YARIŞMASI

10C ELİF HAZAL TALAY VİDEO

10F ALEYNA US VİDEO

10B ÜMMÜ GÜLSÜM KESKİN VİDEO

11E EMİR EFE ÖNAL VİDEO

11A SAİT YAVUZ DARÇIN VİDEO

12D AHMET FATİH TEKİN VİDEO

BİLGİ YARIŞMASI TOPLANTI

BİLGİ YARIŞMASI DUYURU SAYFASI

1453 OKUL SAYFAMIZ

 

II. Mehmed, Fatih Sultan Mehmed,  kısaca Fatih veya Batı'da kullanılan  takma ismiyle Grand Turko (Büyük Türk), Devlet-i Aliyye-i Osmaniyye'nin 7. padişahıdır.

 

Tarihî kaynaklarda ismi, Mehmed isimli diğer Devlet-i Aliyye-i Osmaniyye padişahlarınki gibi, MUHAMMED şeklinde geçer.

 

İlk olarak 1444-1446 yılları arasında kısa bir dönem, daha sonra 1451'den 1481 yılında ölümüne kadar 30 yıl boyunca Devlet-i Aliyye-i Osmaniyye'yi yönetmiştir.

 

II.Mehmed, 21 yaşında İstanbul'u fethederek 1480 yıllık Roma İmparatorluğu'nun varisi olan Doğu Roma İmparatorluğu'na son verdi ve bu fetih Orta Çağ'ın sonu Yeni Çağ'ın başlangıcı olmuştur.

 

Fetih'ten sonra Fethin Babası anlamına gelen "Ebû'l-Feth" sonraki dönemlerde ise "Çağ Açan Hükümdar" ve "Kayser-i Rûm" (Roma İmparatoru)  unvanları ile anıldı.

 

Fatih, Hz.Muhammed'in "Konstantiniyye elbet fetholunacaktır. Onu fethedecek komutan ne güzel komutan, onu fetheden ordu ne güzel ordudur."  hadisine nâil olduğu için günümüzde Türkiye ve İslam dünyasının geniş bir kesiminde "kahraman" olarak kabul edilmektedir.

 

Fatih Sultan Mehmed,  Sultanü'l-Berreyn ve Hakanü'l-Bahreyn (İki Karanın ve İki Denizin Hükümdarı) olarak da tanınırdı.


900 bin km olan Devlet-i Aliyye-i Osmaniyye topraklarını, 2 milyon 214 bin km'ye çıkarmıştır. 2 imparatorluk, 4 krallık, 11 prenslik cihan devleti Devlet-i Aliyye-i Osmaniyye'nin hakimiyetine girmiştir.

 

Fatih Sultan Mehmet okumayı çok severdi. Farsça ve Arapça'ya çevrilmiş olan felsefi eserler okurdu. 1466 yılında Batlamyos Haritasını yeniden tercüme ettirip, haritadaki adları Arap harfleriyle yazdırdı. Bilimsel sorunlarda, hangi din ve mezhebe mensup olursa olsun bilginleri korur onlara eserler yazdırırdı.

 

 

19 yaşındayken altı dil bilen, her alanda bilgiyle donatılmış bir genç, bilginin verdiği bilinçle, Osmanlı'yı 20. yüzyıla kadar sürecek olan Devlet-i Aliyye-i Osmaniyye'yi cihan devletine dönüştürmüş ve Doğu Roma'nın yerine geçiriyor.

 

Bilime, tarihe ve felsefeye özel ilgi gösterdi. Türkçeden başka Arapça, Farsça, Latince ve Yunanca kitaplardan oluşan özel bir kütüphanesi vardı. "AVNİ" takma adıyla şiirler yazdı. Şiirleri Fatih Divanı (1944), Fatih'in Şiirleri (1946), Fatih ve Şiirleri (1959) gibi adlar altında basıldı. Bilim adamlarını ve edebiyatçıları destekleyen Fatih, nesir ustası Sinan Paşa ile şair Ahmed Paşa'yı vezirliğe kadar yükseltti. Ünlü matematikçi ve astronomi bilgini Ali Kuşçu'nun İstanbul'da kalmasını sağladı. Fatih, İtalyan ressam Gentile Bellini'yi 1479'da İstanbul'a getirterek resimlerini yaptırdı.

 

Onun adına yapılan en önemli yapı, İstanbul'da bir cami ile medrese, kitaplık, imarethane (aşevi), darüşşifa (hastane), hamam, kervansaray gibi birimleri kapsayan Fatih Külliyesi'dir.

 

 

İstanbul'un ilk Osmanlı yükseköğretim kurumu olan Sahn-ı Seman'ı kurmuştur. Sahn-ı Seman medreseleri Fatih Külliyesi içindeki en yüksek düzeyli medreseler idiler. Sahn-ı Semân'ın eğitim müfredatının hazırlayıcılarından biri çağın önemli bilim adamı Ali Kuşçu'dur.

 

Ali Kuşçu, Fatih tarafından astronomi eğitimi için Semerkant'a gönderilmiş ve daha sonra 1470'te Takiyuddin  tarafından Tophane'de kurulacak gözlemevinin ilk çalışmalarını yapmıştır.

1474'te Fatih Camii mihrabının kenarlarına yerleştirttiği iki dolaba koyulan 800 cilt ile başlamış bir kütüphane kurmuştur. Bu kütüphane 1742'de caminin yanına yapılmış müstakil bir binaya, 1956'da da Süleymaniye Kütüphanesi'ne taşınmıştır.

 

Fatih Sultan Mehmet Han döneminde 2 imparatorluk, 4 krallık, 11 prenslik cihan devleti Devlet-i Aliyye-i Osmaniyye'nin hakimiyetine girmiştir. Çok büyük bir kumandan, mareşaldi. Çok basiretli, çok büyük bir vizyona sahip ve çok büyük bir dahiydi.

 

Çok sayıda lisan konuşuyordu. Türkçenin yanında çok iyi derecede eski antik Yunanca, Arapça, Latince, Farsça, İbraniceyi ana dili gibi konuşurdu. Rumca ve Sırpça da bildiği kaynaklarda yer almaktadır. Aynı zamanda çok iyi derecede İtalyanca bilmektedir. (Hocası Siriyako'dur). 

 

 

Osmanlı tebaasındaki tüm dinlere mensup halka eşit mesafedeydi. 1481 yılına kadar tahtta kaldı. Bizzat 25 sefere katıldı. Otlukbeli'de Uzun Hasan'ı yenince, zaferini kutlamak için 40 bin esiri serbest bıraktı. 900 bin km olan Devlet-i Aliyye-i Osmaniyye topraklarını, 2 milyon 214 bin km'ye çıkardı.

 

Şairler, sanatkârlar ve alimlerle sıklıkla bir araya gelir sohbet ederdi. Özellikle hocası Akşemseddin, en çok değer verdiği alimlerden biridir. Hocaları Molla Gurani(Küçük yaşta Kur'an-Kerimi hatmetti, Farsçayı öğrendi), Molla Hüsrev, Hocazade(Muslihuddin Mustafa), Fahreddini Acemi, Hoca Hayreddin.

 

Babası II. Murat Han'dır. Daha henüz 12 yaşındayken babasının isteğiyle tahta çıkmıştır Fatih Sultan Mehmet. Ancak Devlet-i Aliyye-i Osmaniyye'nin o zamanki şartları ve yaşının küçüklüğü yüzünden tahtını iki yıl kadar sonra, 1446 yılında kendi isteğiyle tekrardan babasına bırakmıştır.

 

 

İkinci kez tahta çıktığında 19 yaşında bir gençti. İstanbul'un fethi için Musluhiddin ve Saruca Serkan gibi Osmanlı mühendislerine ve Macar Urban'a, Edirne'de "şahi" adı verilen toplar döktürdü. 


İstanbul'u fethettiğinde sadece 21 yaşındaydı. İstanbul'un fethiyle Orta Çağ'ı kapatıp Yeni Çağ'ı açan Sultan Mehmet, fetihten sonra "Fatih" unvanını almıştır. İstanbul'u ebedi müslüman Türk yurdu haline getirmiştir.


Adaletli ve kuvvetli, dönemin en büyük ulemalarından birisiydi, doğunun ve batının en büyük entellektüeli, rönesans münevveri ve yedi yabancı dil bilirdi. Alimlere, şairlere ve sanatkarlara  çok değer verirdi. Şair ve açık görüşlüydü. Okumayı çok çok severdi. Kitaplara, kütüphanelere çok değer verirdi. Soğukkanlı ve cesurdu. Eşsiz bir komutan ve idareciydi. 

"İmparatorunuza söyleyin; şimdi ki osmanlı padişahı öncekilere benzemez. Benim gücümün ulaştığı yerlere, sizin imparatorunuzun hayalleri bile ulaşamaz."

"Yapmak istediğimi sakalımın bir teli bile bilseydi, sakalımın o telini hemen koparır ve yakardım."

"Îlâ-yı kelimetullah ve ihyâ-yı minnet-i Rasulullah etmeye makdûrumu sarf eyliyem, tâ dünyada mûcib-i zikr-i cemîl ve ukbâda bâis-i ecr-i cezîl vakî ola ... Belimdeki kılıç, cihâd-ı fî-sebîlillah için kuşanmıştır. Eğer vazifemi ifa edemeyecek olursam ne yüzle huzûr-ı Hakk'a çıkarım". Fâtih Sultan Mehmed

 

https://www.youtube.com/watch?v=Y5ZKoxRPmC4

https://www.youtube.com/watch?v=8px5eBJHYNE

https://www.youtube.com/watch?v=VmLILsGh9YU