Okulumuz öğrencileri müdür yardımcısı Tuncay ŞAHİN koordinesinde öğretmenlerimiz Emine ÖZEN, Zuhal Erdem MAKİNE, Sahra Köse KORKMAZ ile Ankara Katı Atık Projesi" ile "Endüstri Parkı"na dönüşen Mamak yerleşkesini gezmişlerdir.
Eskiden Mamak Çöplüğü diye anılan yerde Büyükşehir Belediyesi'nin art arda yaptığı çalışmalarla yepyeni bir yaşam alanı oluştu. Hızla yükselen konutları, trendi yüksek alışveriş merkezleri ve modern otoparklarıyla bölge her geçen gün daha da bir cazibe merkezi haline dönüşüyor.
Mamak Çöplüğü'nde yaşanan olağanüstü gelişme ve uygulanan projeler, Türkiye'nin yanı sıra dünyanın dört bir yanında da bu alanda ihtisaslaşan kurum ve kuruluşların ilgi odağı oluyor ve inceleme konusu durumuna geliyor.
Ankara Büyükşehir Belediyesi adına projenin uygulamasını yürüten Invest Trading Consulting Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kantur, "Ankara Katı Atık Projesi"nin Dünya Bankası ve Birleşmiş Milletler Örgütü'nce değerlendirildiğine dikkat çekerek, Dünya Bankası'nın sürdürülen faaliyetlerle ilgili çektiği filmleri birçok ülkeye örnek proje olarak dağıttığını kaydetti.
Geçtiğimiz yıl Mamak Çöplüğü'nü 3 bini yabancı olmak üzere toplam 13 bin ziyaretçinin gezerek, incelemelerde bulunduğunu belirten Ali Kantur, çok sayıda ülkeden aynı projeyi uygulamaları konusunda talep aldıklarını ifade etti.
Şu anda yurt içinde Bursa, Adana ve Konya'da benzer projeleri uyguladıklarını anlatan Ali Kantur, "Ankara Katı Atık Projesi"nde nihai amacın, depolanacak atık miktarını en aza, hatta sıfıra indirerek etrafa vereceği zararı gidermek olduğuna dikkat çekti.
Mamak Çöplüğü'nde çağdaş, sürdürülebilir ve tüm dünyada kabul gören geri kazanım, bertaraf ve ıslah yöntemlerinin başarı ile uygulandığını ifade eden Ali Kantur, kurulan sistemin bir bütün olduğunu söyledi.
Kantur, vahşi depolama sahalarının rehabilitasyonu, düzenli depolama alanlarının projelendirilmesi ve işletilmesi, metan ve diğer gazlardan enerji üretimi, tehlikeli ve tıbbi atıkların bertaraf edilmesi, ambalaj ve hafriyat atıklarının geri kazanımı gibi çalışmaları da eş zamanlı bir dizi faaliyet olarak tanımladı.
Tesiste devam eden çalışmaları en üst düzeyde verime ulaştırmak ve yeni projeler geliştirmek için AR-GE (Araştırma Geliştirme) birimini kurduklarını kaydeden Ali Kantur, AR-GE'nin alternatif metotlar kullanarak enerji üretilmesi, elde edilen ürünlerin miktarını ve kalitesini arttırma konusunda özenle çalıştığını söyledi.
- AR-GE PROJELERİNDE ÜRETTİĞİ TEKNOLOJİYİ KULLANIYOR
- 38.6 MEGAWAT/SAAT ELEKTRİK ÜRETİLİYOR-
- GERİ DÖNÜŞÜMLÜ ÇÖP EKONOMİYE KAZANDIRILIYOR-
- İNŞAAT VE YIKINTI ATIKLARI DEĞERLENDİRİLİYOR-
- DOMATES, ÇİLEK VE ORKİDE ÜRETİLİYOR-
- SERANIN SÜSÜ ÇİLEK-
- ORKİDE ÇİÇEKLERİ AÇMAYA HAZIRLANIYOR-
- MAMAK ÇÖPLÜĞÜ'NÜN SÜRPRİZLERİ-
- ÇEVRE VE ATMOSFER EN ÜST DÜZEYDE KORUNUYOR-
Mamak Çöplüğü'nde uzun yılların birikimiyle kontrol dışı oluşan gazlar çevreye zarar vermeden elektrik enerjisine dönüştürülerek bertaraf ediliyor.
Ankara Katı Atık Yönetimi Projesi'yle ulusal ve küresel ölçekte çevre maliyeti en üst düzeyde korunurken, projenin küresel ölçekte çevreye en büyük katkısı metan gazının bertaraf edilmesi ile sağlanıyor. Atmosfere karışarak sera gazı etkisi ile iklim değişikliğine neden olan gazlardan metan gazı, karbondioksit gazının 21 kat daha fazla ısı tutma özelliği ile dünya için önemli bir tehlike teşkil ediyor. Metan gazının elektrik enerjisine dönüşümü sırasında ortaya çıkan karbondioksit gazı da seraya enjekte edilerek bitkilerin fotosentezinde kullanılarak atmosfere sera gazı salınımı tümüyle önlenmiş oluyor.